Giro d'Italian voittajat seitsemässä tarinassa

Sisällysluettelo:

Hyvinomaisia saavutuksia, tiiviitä taisteluita ja murskattuja ennätyksiä runsaasti Giro d'Italian voittajien tarinoiden kokoelmassamme

1909 - Alkuperäinen - Luigi Ganna

Aikojen ensimmäisen Giro d'Italian voitti Atalan-tiimin Luigi Ganna, joka suoritti 2, 448 km:n kilpailun ajassa 89 tuntia, 48 minuuttia ja 14 sekunnissa. 25-vuotias Lombard voitti kolme vaihetta matkallaan kokonaisvoittoon ja kirjoitti nimensä pysyvästi ennätyskirjaan.

Kuva
Kuva

1912 - Tiimityö - Team Atala-Dunlop

Vuoteen 1913 Giroon asti yleisluokittelua ajettiin pistepohjaisella järjestelmällä, mikä on yksinomaan omituista jälkikäteen katsottuna.

Mutta vuonna 1912 ei ollut edes yksittäistä voittajaa, koska kilpailun historian ainoana kerran kilpailu oli joukkuepohjaista.

Yleiskilpailun voitti Luigi Gannan Atala-Dunlop-tiimi, mutta jos järjestäjät eivät poikkeaisi henkilökohtaisesta sijoituksesta, Carlo Galetti olisi voittanut kolmannen peräkkäisen Giron kokonaisajalla 100 tuntia 2 minuuttia ja 57 sekuntia.

Valitettavasti Galetin os alta toiset eivät kuitenkaan olleet tasa-arvoisempia kuin toiset.

1940 - Nuorin - Fausto Coppi

Vaikka Fausto Coppi voi ylpeillä useimpien Giro d'Italian kokonaisvoittojen tittelillä, jonka hän jakaa Eddy Merckxin ja Alfredo Bindan kanssa, se on kaikkien aikojen nuorin voittaja, jonka hän vaatii kokonaan itselleen.

Coppi oli vain 20 vuoden ja 267 päivän ikäinen, kun hän voitti ensimmäisen Giron vuonna 1940 hyödyntäen joukkuetoverinsa Gino Bartalin törmäystä ja anastettua hänet joukkueen johtajaksi.

Coppi otti vaaleanpunaisen paidan lavalla 11 ja piti sen aina maaliin asti, mikä laukaisi uran mittaisen kilpailun seniori Bartalin kanssa.

Kuva
Kuva

1948 - Lähin - Fiorenzo Magni

11 sekuntia oli kaikki, mikä erotti Fiorenzo Magnin ja Ezio Cecchin vuoden 1948 Giro d'Italian lopussa, ero, joka on edelleen kilpailun historian lähin voittomarginaali.

Magni päätti vaiheen 9 yli 13 minuuttia ennen pääkilpailijoitaan, mukaan lukien Fausto Coppi (joka valitti, että fanit työnsivät Magnia vuorille ja keskeytti sen seurauksena kilpailun).

Se oli kuitenkin Cecchille kova tappio, joka tuli uran lopussa, joka sisälsi kolme 2. sijaa Girolla sekä 8., 7., 6., 4. ja kaksi 2. sija päättyy GC:ssä.

Kaikista Girossa lähimmän tappiomarginaalin kärsineistä ihmisistä näyttää siltä, että se olisi voinut olla vain Cecchi.

Kuva
Kuva

1950 - Ulkomaalainen - Hugo Koblet

Vuoteen 1950 asti jokainen Giro d'Italian voittaja oli, ei yllättäen, italialainen.

Jos Fausto Coppi ei olisi kaatunut ja murtanut lantiotaan vaiheessa 9, tämä painos olisi voinut hyvinkin jatkaa teemaa, mutta suosikin poistuessa sveitsiläinen Koblet nousi yleisluokituksen kärkeen ja asetti Gino Bartalin toiselle sijalle matkalla kohti historiallista voittoa.

Koblet voitti Tour de Francen vuonna 1951, joka oli uransa kohokohta, mutta valitettavasti hän myös putoaisi ennenaikaisesti näistä korkeuksista ja menettäisi itsensä kilpa-, talous- ja ihmissuhteiden demonien joukkoon.

Hän kuoli auto-onnettomuudessa 39-vuotiaana olosuhteissa, joita jotkut ovat vertailleet itsemurhaan.

Kuva
Kuva

1999 - ovelin - Ivan Gotti

Marco Pantani oli hyökännyt '99 Giron, ja toiseksi viimeisellä vaiheella, lähes 6 minuuttia ennen toista sijaa, oli valmis ottamaan toisen Maglia Rosansa.

Hänet kuitenkin syrjäytettiin kilpailusta sillä perusteella, että hän oli palauttanut testin, joka osoitti hänen hematokriittitasonsa olevan yli 50 %, mikä oli tuolloin UCI:n ensisijainen anti-veridopingtoimenpide ja siksi syynä rangaistus.

Ivan Gotti, joka oli itse entinen voittaja vuonna 1997, peri kilpailun johtajuuden ja voitti Giron.

Mutta koska pyöräily on pyöräilyä, on sittemmin käynyt ilmi, että tarina saattaa olla monimutkaisempi kuin ensin uskottiin, kun tutkitaan tapausta, jonka mukaan Pantanin häätö johtui mafian osallisuudesta.

Oletettavasti suuria ja laittomia vetoja on asetettu Pantania vastaan vuoden 1999 Giron voittamisesta, ja koska se ei halunnut maksaa velkojaan, Camorra-mafiaryhmää on syytetty siitä, että se on jollain tavalla löytänyt keinon pysäyttää tämä.

Likainen veri tai likainen raha, joka tapauksessa se oli Giro d'Italian hämärä versio, jonka Gotti havaitsi voittavan.

Kuva
Kuva

2003 - Voittaja - Mario Cipollini

Vaiheella 9 Arezzosta Montecatiniin Mario Cipollini [jota haastattelimme täällä] ohitti Robbie McEwenin ja Alessandro Petacchin voittaen toisen vaiheensa vuoden 2003 Girossa ja 42. urallaan.

Se oli ennätys, joka alkoi vuonna 1989, lisättiin jokaiseen seuraavaan vuoteen vuosia '93 ja '94 lukuun ottamatta, se sisälsi kolmen pisteen luokitusvoitot ja vahvisti Cipollinin aseman Giron tuotteliaimpana vaiheen voittajana.

Ratsastajista, jotka eivät ole vielä jääneet eläkkeelle, Mark Cavendish on lähimpänä Cipon syrjäyttämistä tulostaulukon kärjessä, mutta silloinkin hänellä on vain verrattain niukka 17.