Amerikan Dygert-Owen murskaa kilpailun ensimmäiseen naisten aika-ajon MM-titteliin

Sisällysluettelo:

Van Vleuten riittää vain kolmanneksi, sillä nuori amerikkalainen todistaa luokan paremmaksi

Amerikan Chloe Dygert-Owen tuhosi muun naisten eliittikentän kruunatakseen aika-ajon maailmanmestaruuden. 22-vuotias Indianalainen osoitti luokkansa paremmaksi ja suoritti 32 km:n radan ajassa 42 minuuttia 11 sekunnissa ja päihitti Anna van der Breggenin toiseksi 1 minuutin 32 sekunnin erolla.

Kaksikertainen puolustava mestaruus Annemiek van Vleuten selviytyi päivän kolmanneksi ja päätyi vielä 20 sekuntia eroon.

Alusta loppuun Dygert-Owen osoittautui koskemattomaksi. Hän ajoi nopeimman ajan jokaisessa kurssierossa ylittäen linjan keskinopeudella 1,5 kmh nopeammin kuin lähin kilpailijansa.

Dygert-Owenin 92 sekunnin voittomarginaali on myös suurin aikaero MM-aika-ajossa sen jälkeen, kun se aloitettiin vuonna 1994.

Kuinka Dygert hallitsi

Aiemmin päivällä kovalla sateella naisten eliitin aika-ajon alkua siirrettiin 14.45:stä 15.30:een ja ratsastajien väliset erot pienenivät 60 sekuntiin 90:n sijaan.

Järjestäjät käyttivät ylimääräistä aikaa poistaakseen suuren osan seisovasta vedestä, joka oli vaikuttanut alle 23-vuotiaiden miesten aika-ajoon aiemmin päivällä, kun nämä ratsastajat olivat taistelleet samalla 32 km:n radalla Riponista Harrogateen.

Vaikka monet suuret lätäköt poistettiin, yleinen tienpinta pysyi liukkaana aiheuttaen iltapäivän hermostuneen kilpailun.

Varhaisimmista ratsastajista rohkein ja vahvin oli Valko-Venäjän Alena Amialiusik. Hän asetti alustavaksi vertailuarvoksi 45 minuuttia 29 sekuntia, hyvä aika, mutta ei koskaan tarpeeksi hyvä vaivaamaan palkintokorokkeelle.

Ensimmäisistä ajoista 14,2 km:n tarkistuspisteessä yksi ratsastaja erottui muista ja se oli Dygert. 22-vuotias mies oli jo ottanut kiinni minuuttiratsastajan Lisa Brennauerin ja asettanut mahtavan väliajan 18 minuuttia 57 sekuntia.

Aiemmin Dygert oli saanut seitsemän minuuttia kestäneen naisensa kiinni aieilmoituksesta: hän oli täällä murtaakseen van Vleutenin MM-aika-ajon dominanssin.

Samalla jaolla Van Vleuten oli jo menettänyt 70 sekuntia Dygert-Owenilla, mikä oli lyömätön marginaali, jonka ansiosta amerikkalainen oli periaatteessa taattu sateenkaaripaidan saamisesta huolimatta siitä, että radalla oli edelleen yli 20 ratsastajaa.

Nuori amerikkalainen oli todistamassa luokkaansa ja ilmoitti vaihtavansa aika-ajovahtia.

Erona näytti olevan Dygert-Owenin vastustamaton voima, ylivoimainen pyörän käsiteltävyys ja kyky pysyä ilmassa pidempään. Yhdistelmä, johon Van Vleutenin ja Van der Breggenin kokemuksella ei ollut vastausta.